donderdag 19 december 2013

Start zomervakantie op 19 juli 2014

 
In tegenstelling tot wat in voorafgaande jaren gebruikelijk was, zullen in de laatste twee weken van het schooljaar 2013-2014 onderwijskundige activiteiten plaatsvinden. Aanwezigheid van de leerlingen bij deze activiteiten is verplicht. De laatste twee weken van het schooljaar lopen van maandag 7 juli t/m vrijdag 18 juli. De zomervakantie begint formeel op zaterdag 19 juli.

De activiteiten die naar de laatste twee schoolweken worden verplaatst, werden voorheen grotendeels op andere momenten in het jaar aan de leerlingen aangeboden. De andere inrichting van het schooljaar is een direct gevolg van de wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met onderwijskwaliteit, onderwijstijd en vakanties. 
In de loop van de maand januari kunt u het programma van activiteiten tegemoet zien.

Mede namens de schoolleiding,
A. P. Mostert

Van de OVE: In gesprek met de school van je kind

In de bijlage treft u, zoals beloofd in onze laatste bijeenkomst op 17 november, een pdf aan van onze PowerPoint presentatie van de lezing 'In gesprek met de school van je kind'.

De oudervereniging van het Emmauscollege wenst u een fijne kerst en alle goeds voor het nieuwe jaar.

'In gesprek met de school van je kind': klik hier

dinsdag 17 december 2013

Kerstbijeenkomst

Op maandagavond 16 december was er in de aula van onze school de kerstbijeenkomst met als thema “Herrie in de herberg”.  We weten allemaal dat het kerstkind geboren is in een stal omdat er geen plaats meer was in de herberg. Maar was er echt geen plaats meer?  Hadden ze daar in Bethlehem niet kunnen zeggen: “ach, het is wat krap, maar er kunnen er vast nog wel een paar bij? Maar nergens lees je over commentaar, over mensen die opstaan en opkomen voor de zwangere Maria. Wat doe je als je als toeschouwer onrecht ziet of ervaart?

donderdag 12 december 2013

Over de grens; in de live uitzending op Radio 1

Op 11 december hebben de lessen Maatschappijwetenschappen van de heer Cornelisse in 5V in het teken gestaan van het onderwerp ‘multiculturele samenleving', met daarin de eerste officiële les van het lespakket ‘over de grens’. Dit pakket is ontwikkeld door Paulus Vluchtelingenwerk om leerlingen te helpen zich een mening over vreemdelingenvraagstukken te vormen. Op uitnodiging van deze organisatie hebben journalisten van televisie en dagbladen onze school bezocht om de eerste les bij te wonen. De heer Jeroen Wielaert van LIJN 1 op radio 1 was met de tot kleine studio omgebouwde oude gele Canadese schoolbus aanwezig om twee leerlingen van onze school tijdens een live uitzending te interviewen.
Voor het afluisteren van de uitzending:
klik hier

Na afloop zijn ook nog enkele leerlingen geïnterviewd door verschillende dagbladen; de Wegener Persgroep (regionale dagbladen), het Reformatorisch Dagblad en ‘7 days’.
Artikel over dit onderwerp in Brabants Dagblad: lees verder

Meer wetenschap en techniek voor de brugklas

Vanaf januari a.s. organiseert PALAB op onze school workshops voor leerlingen uit de brugklas (en voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool) die interesse hebben voor 3D-printen (ontwerpen en printen) en Lego Mindstorms (een eigen robot in elkaar zetten en programmeren). De activiteiten worden ondersteund door studenten en docenten.
In blokken van 5 tot 7 weken gaan leerlingen zich verder verdiepen in bovenstaande activiteiten. De workshops duren 2,5 uur per middag en je meldt je aan voor een blok van 5 tot 7 weken. De eerste zes weken is deelname gratis. Later in het jaar gaat deelname 9 euro per middag kosten. De deelgemeente Prins Alexander draagt bij in de verdere kosten.

Kijk voor meer informatie op: hetlabrotterdam.wordpress.com

Zit jij in de brugklas en heb je interesse hier aan deel te nemen, mail of bel dan naar:
Tom van Doveren 06-22979281
Milja Kruijt 06-53520981

info.palab@gmail.com
(vraag wel je ouders om toestemming!)

dinsdag 3 december 2013

M-excellent klas in het nieuws


In het Rotterdamse deel van het AD is vandaag een artikel verschenen over de start van het m-excellentietraject van onze school. Negentien leerlingen uit 5 vwo krijgen komende maanden lezingen van diverse docenten van hogescholen en universiteiten en volgen zij trainingen op het gebied van beïnvloeding. Daarnaast zijn zij ook te gast op de Hogeschool Utrecht en nemen zij een kijkje achter de schermen van het NOS-journaal.

Om het hele artikel te kunnen lezen klik hier

De nieuwe Cultuurkaarten zijn er weer


De Cultuurkaart is eigenlijk een CJP pas (Cultureel Jongeren Paspoort) met allerlei kortingsmogelijkheden. Omdat het een persoonlijk document is, moet elke leerling zich individueel aanmelden. Dat aanmelden of activeren gaat digitaal.

De leerlingen krijgen een enveloppe van hun mentor en worden geacht de Cultuurkaart zelfstandig te activeren. Dat kan op school in de mediatheek maar ook gewoon thuis.

maandag 2 december 2013

Masterclasses TU Eindhoven voor 5 en 6 VWO


Komend jaar organiseert de TU Eindhoven twee masterclasses voor 5 en 6 VWO. De eerste masterclass, Experience Chemistry!, is gericht op Scheikundige Technologie. De tweede, Life Online, op de opleidingen Technische Bedrijfskunde, Psychology & Technology en Sustainable Innovation.